Vigyázz, veszélyes lehet a fekete henna!

Javában megy a nyári fesztiválszezon, és ha fesztivál, akkor egészen biztos, hogy belebotlasz a hennafestőkbe is. Ez önmagában remek dolog, hiszen a hennával rajzolt minták gyönyörűek. Ezen kívül egy idő után eltűnnek, vagyis a hennázással nem kell bevállalnod a fix tetoválással járó állandóságot. Ráadásul a henna olyan természetes anyag, amelyik az esetek többségében (ritka kivételekkel) semmiféle problémát nem okoz.

A henna vörösesbarna színt ad
Fotó: Pixabay.com
 

Jó esetben, persze! Hiszen minden nyáron megjelennek azok a hírek, amelyek szerint a henna erőteljes allergiás reakciót, vagy akár maradandó bőrkárosodást okozott valakinek. De akkor hogy is van ez? Árt vagy nem árt? És meg lehet előzni a bajt? Tegyük rendbe a henna-kérdést!

A természetes henna biztonságos!

 A témában Keszthelyi Hajna hennafestő (The Henna Grove) segített eligazodni, aki valóban mindent tud a henna használatáról és biztonságáról. 

Keszthelyi Hajna (Fotó: Madhireksana)
Lássuk először azt a hennát, ami szinte teljesen biztonságos. A henna egy Dél-Ázsia, Közel-kelet és Afrika szubtrópusi területein őshonos cserje (Lawsonia inermis), amelynek leveleit kiszárítva porrá őrlik, majd illóolajokkal, citromlével és cukorral keverik. Ez a keverék a bőrt és a fehérjetartalmú anyagokat (például a hajat is) vörösesbarnára színezi. Hátránya viszont, hogy romlandó, szobahőmérsékleten 3-4 nap múlva már nem fog, hűtőben 1-2 hétig, fagyasztóban 6 hónapig áll el.

A fekete henna viszont veszélyes is lehet! 

Itt jön a gond: egyre több helyen kapható ugyanis a hosszabb ideig elálló, és a bőrt feketére színező úgynevezett „fekete henna”, amelyhez a fekete szín eléréséhez a ruha- és hajfestékekben is előforduló paraphenylenediamint, rövidítve PPD-t adnak hozzá. A hajfestékekben levő PPD is sokszor okoz allergiát, pedig ezekben csak 3-4%-ban van jelen az allergén vegyület, míg a fekete „hennában” akár 30-50% is lehet az aránya!

A PPD a bőrön keresztül felszívódik, és nem ürül ki. Vagyis az, hogy az első találkozáskor nem voltál rá allergiás, még semmit nem jelent, nem lélegezhetsz fel! Minden egyes használatnál egyre nő a mennyisége a szervezetedben, így egyre nagyobb az érzékenység veszélye. Ha érzékeny vagy rá, gyulladt, hólyagos, égésszerű reakciót okozhat, amely maradandó sebhelyet hagy a bőrön. A reakció, amellyel ajánlatos azonnal orvoshoz fordulni, több nappal a festés után is jelentkezhet, és akár hónapokig tartó szteroidos kezelésre is szükség lehet a gyógyításához. Rosszabb esetben arc- és szemhéjduzzanat, légzési nehézségek is felléphetnek, és a vegyület károsíthatja a májat és a vesét. Ha már kialakult az érzékenység, akár életveszélyes is lehet a PPD-vel való további érintkezés – ilyenkor nemcsak a fekete hennát, hanem a fekete hajfestéket, sőt, akár bizonyos tintákat is kerülni kell.

Keszthelyi Hajna szerint a fekete szín elérésére egy dél-amerikai gyümölcsből, a jaguából (genipa americana) nyert festék a biztonságos megoldás, ezt azonban nem szokták hennának nevezni. 

Ez a henna azért fekete, mert még raja van a hennapép. Ha leszedik, először narancsszínű, majd vörösesbarna lesz (Fotó: Keszthelyi Hajna, The Henna Grove)

 Az sem veszélytelen, ami nem fekete! 

A nem feketére színező, ám szobahőmérsékleten is tartós hennapépek között is vannak problémásak: ahonnan ezek a pépek érkeznek, ott általában nem olyan szigorúak a minőségi előírások, mint az EU-ban, így nem biztos, hogy az összetevők listája pontosan szerepel a csomagoláson, ha ráírják őket egyáltalán. Miközben a hennához akár olyan finomságokat is keverhetnek, mint a kerozin, a terpentin, a benzin vagy egyes krómvegyületek – ugye nem szeretnél ilyesmit kenni a bőrödre?

Így alakul a henna színe (Fotó: Keszthelyi Hajna, The Henna Grove)

Hogyan ismerjem fel? 

Figyeld, milyen anyaggal dolgozik a hennafestő, és ne félj kérdezni. Keszthelyi Hajna szerint ezek a főbb szempontok: 

Szóval nyugodtan szeresd a hennát továbbra is, csak ebben is adj a minőségre, ne kockáztasd az egészségedet!

Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára lehet a cikk, megköszönöm, ha megosztod a linket (a cikket viszont légy szíves, ne másold). A Zöldsaláta Facebook-oldalán mindig találsz valami újat, és beszélgetni is ott tudunk a cikkekről. Képes illusztrációkért pedig kövess az Instagramon!

Ésszel, szívvel, lélekkel:
Judit

Címkék: , , ,