2017. március 15., szerda

Életmód-hack: tudod, mikor a legjobb kávét inni?

Te is azok közé tartozol, akik legkésőbb a reggeli után azonnal a koffeinért nyúlnak? Bevallom, én az az ember vagyok, akinek legalább egy csésze teára szüksége van reggel ahhoz, hogy nagyjából épeszű döntéseket tudjon hozni. Épp ezért volt érdekes számomra az a kutatás, amelyikről nemrég olvastam, és amely szerint a nem túl jó ötlet ezt tenni.

Ha fáradt vagy, vérré válik - de ha nem, akkor nincs rá feltétlenül, egszokásból szükség (Fotó: pixabay.com)
 A Boston College kutatói szerint ugyanis nem feltétlenül felkelés után van szükségünk a nap első adag koffeinjére. Ez különösen azokra igaz, akik reggel energikusan, pihenten kelnek fel. Ilyenkor ugyanis a szervezet kortizol stresszhormont termel, amely fokozza az éberségünket - ez az a hormon, amelynek a termelődése stressz, illetve alacsony vércukorszint esetén indul be. Amikor viszont a kortizoltermelés csúcsát tapasztaljuk, akkor a lehető legrosszabb ötlet rátenni egy lapáttal, vagyis egy csészével. Éberebbek ugyanis nemigen leszünk tőle, viszont a szervezetünk hozzászokik, hogy egyre kevesebb kortizolt termeljen, és inkább a kávéban bízzon. Ebből pedig idővel az lesz, hogy nyúzottan, fáradtan, tompán kelünk ki az ágyból, és tényleg csak a kávé tud bennünket emberré varázsolni, mivel már kialakult egy rendes függőség.

Nekem inkább a tea a reggeli italom, de arra is érvényes, hogy nem kell rögtön érte nyúlni (Fotó: pixabay.com)
Vagyis akkor mikor kellene kávézni és teázni? Akkor, amikor tényleg beüt az agyköd, vagyis először valamikor a délelőtt folyamán, úgy 10 és 12 óra között, délután pedig valamikor 2 és 5 óra között. Így a koffein teljes egészében kifejtheti a hatását, és segít, hogy átlendüljünk az átmeneti fáradtságérzésen. Felkelés után inkább egy nagy pohár vízzel hidratáljuk a szervezetünket, kávéhoz, teához csak akkor nyúljunk, ha tényleg nem megy nélküle.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. A Zöldsaláta Facebook-közössége is vár, sőt a Bloglovinon is megtalálod a Zöldsalit.

0 megjegyzés :

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...