2017. január 4., szerda

HetiCoach: ezeket feltétlenül tedd meg magadért az új évben!

Ha annyi forintom lenne most hirtelen, ahány januári magazin címlapján láttam az évek során az "új év - új én" mondatot, akkor szerintem máris vehetnék egy cuki kis tengerparti villát Róma környékén. Pedig hát az a bánatos nagy helyzet, hogy nem te változtál, hanem az évszám. Te a régi vagy, akkor is, ha elhatározod, hogy most aztán minden megváltozik.

Akárhogy rúzsozod, te ugyanaz vagy, aki tavaly is voltál. Ebből érdemes kiindulni (Fotó: pexels.com)
Vannak viszont olyan dolgok, amiket nyugodtan megtehetsz magadért az új évben (vagy akár február harmadikától, ha ahhoz van kedved), mert ezek szépen, fokozatosan elhozzák a változást. Nem fanfárokkal és csillámporral, lehet, hogy csak akkor fogod észrevenni, ha visszanézel a kiindulásra, de elhozzák.(Arról pedig, hogy hogyan érdemes elkezdeni a tervezést, az előző bejegyzésben írtam.) Válogass ezek közül bátran, és ízlésed szerint:

- Szeresd a tested, bébi: akár szereted, akár nem, benne élsz, úgyhogy érdemesebb jóban lenni vele. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni viszont, hogy az önelfogadás az nem egyenlő a "jó vagyok én így is" szemlélettel (azt önigazolásnak hívják). Fogadd el a mostani helyzetet kiinduló állapotként, és hozd ki belőle a legjobbat.

- Bánj jól magaddal: a hajszolás, ostorozás semmi jóra nem vezet. Tudom, hogy annó az iskolában az volt a módszer, hogy pirossal kétszer is aláhúzták, amit rosszul csináltál, hogy lehetőleg minél jobban szégyelld magad, de most nem vagyunk az iskolában. Nyugodtan veregesd meg a saját válladat az eredményeidért, legyenek azok akármilyen aprók is, a hibáiddal pedig nézz szembe (ha senki sem szid érte, még te sem magadat, elsumákolni sem érdemes őket), és legközelebb csináld jobban.

- Pihenj eleget! Nehéz ügy, én már csak tudom, hiszen ha lehet, napi 35 órában pörögnék, de muszáj. Legalább akkor menj aludni, ha nem ég a körmödre semmi.

Nem kell semmilyen fancy diéta, a jelszó: igazi étel (Fotó: pexels.com)
 - Tankolj fel minőségi üzemanyaggal: amikor csak lehet, válassz minőségi kaját, innivalót, kozmetikumokat. Ez nem azt jelenti, hogy lazacon és kaviáron kell élni, de azt igen, hogy inkább a zöldség, a gyümölcs és a valódi étel, mint az előrecsomagolt, mirelit hamburger. Megérdemled, hogy finomat és egészségeset egyél. Gondolj bele: vacak üzemanyaggal az autó is csak döcög...

- Sportolj: a legjobb stresszoldó, ráadásul pár hét után az eredménye is látszik. Nincs szükség drillre, "kihívásokra", meg hasonlókra, érezz rá, hogy milyen mozgásra vágyik a tested, és csináld. Ha egy kicsit ráhangolódsz magadra, ez nem fog olyan ufónak tűnni, mint első hallásra. 

- Engedd el, aminek nincs jelentősége: a megfelelési kényszereid jó része csak neked okoz gondot, a külvilág jórészt rá sem bagózik, hogy egy adott helyzetben akkor most cikin viselkedtél, vagy sem. Ha meg csámcsognak rajta, hát nem tök mindegy, mit gondolnak?

- Tanulj valami újat: akár egy nyelvet, egy új receptet, egy új sportágat, a lényeg, hogy ne szürkülj bele abba, ami adott.

Sosem fogom szidni a szocmédiát, mert nekem is kedvenc közegem. Viszont ott sem minden arany, ami fénylik (Fotó: pexels.com)
 - Ne gondold, hogy a mások élete tökéletes. A Facebookon te is a legjobb arcodat mutatod, nyugi, a többiek is ezt teszik. Pedig hidd el, mindenki küzd a mindennapokkal, nem csak te, akkor is, ha van, aki napi huszonhat szelfit tol az arcodba a legmenőbb helyekről, mert ő ekkora májer...

- Legyen időd magadra. Az a napi 15 perc, amikor olvasol, fürdesz, vagy egyszerűen csak semmit nem csinálsz, csak nézel ki a fejedből, tényleg életváltoztató lehet. Tudod: először a te orrod elé kell húzni az oxigénmaszkot, csak úgy segíthetsz másoknak.


Néha muszáj lelassulni egy kicsit (Fotó: pexels.com)
- Légy jelen. Amikor érzed, hogy robotpilótára kapcsolva rohansz át a százhuszonhetedik feladaton, lassulj le, légy jelen az életedben, halld meg a madarakat, érezd a hideget az arcodon, a kávé ízét a szádban. Nekem egyébként ez a lelassulás az ez évi legnagyobb feladatom, de kezdek ráérezni, és nagyon jó :)

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is. A Zöldsaláta Facebook-közössége is vár, sőt a Bloglovinon is megtalálod a Zöldsalit. 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...