Téli regenerálás Marokkó aranyával

Az argánolaj az idei nyár nagy sztárja volt, de télen sem érdemes megfeledkezni róla, mivel a hideg idő kártételeinek kivédésére is az egyik legjobb természetes szer. Az Argania Spinosa latin néven futó argánfa, amelynek magjaiból az argánolajat sajtolják, főként Marokkóban nő. A magokból kézi erővel, hidegsajtolással nyerik ki az értékes olajat, amelyben a hasznos zsírsavakon kívül rengeteg E-vitamin és antioxidáns hatású fenolok is vannak.

Így néz ki az argándió, amelyből az olajat sajtolják (Fotó: Judit)
 Magas antioxidáns-tartalmánál fogva az argánolaj kiváló öregedésgátló, ránctalanítja, puhítja a bőrt, már néhány cseppje is képes valamelyest kisimítani a szarkalábakat (ahogy azt rendszeresen elmantrázom, az olajokat tessék nedves bőrre kenni, hogy a nedvességet a bőrbe zárhassák). Furcsa módon az aknés bőrre is jó, kiváló gyulladáscsökkentő és baktériumölő tulajdonságokkal bír. Az érzékeny bőr is bírni szokta, szóval úgy tűnik, szinte nincs olyan bőrtípus, amelyre ne lehetne használni. Testápolóként alkalmazva nemcsak a szárazságot szünteti meg, hanem az esetleges hegeket is halványítja. A hajat és a körmöt is erősíti, táplálja: hajmosás előtti pakolásként, vagy a hajvégekbe, körmökbe dörzsölve is hatékony. Nálam mostanában ez az új kedvenc: a The Body Shop argánolajos kollekciójából a fémdobozos balzsamot kenem körömre és hajvégre (felkészül az argánolajos testvaj, amint elfogy a jelenlegi testápoló), pár csepp tiszta argánolajjal pedig időnként a már sokszor agyondicsért kecsketejes krémet pimpelem meg, amikor túl sűrűnek érzem, vagy épp kellene egy kis plusz (felkészül: sheavajas-argánolajas krém, saját keverésben, ha kipróbáltam, majd referálok). Addig is mutatok pár finomságot argánnal:

Argan oil

Argan oil by csjudit on Polyvore

1. Aromax argánolaj, 1740 Ft
2. Dr. Scheller Argánolaj & Amarant éjszakai krém, 3845 Ft
3. Dr. Organic Marokkói Argánolaj Testápoló Szuflé, 3112 Ft (Egész kollekciójuk van argánolajos kozmetikumokból, a masszázsolajtól a samponig mindent megtaláltok náluk.)
4. The Body Shop Argan Oil Balzsam, 2590 Ft (Szintén egész argánolajos kollekciót találtok náluk - a keleties illattal ismerkedni kell egy kicsit, de második szaglászásra garantáltan beleszeretsz.)
5. Neobio Argánolaj & Hialuron szemránckrém, 1840 Ft
6. Green Pharmacy tápláló, korpásodás és zsírosodás elleni bojtorján- és argánolaj fejbőrre, 399 Ft

Címkék: , ,