2014. november 4., kedd

Stílus ésszerűen (#3): Beszerzési források

Most, hogy lassan a Joy-napokon is nekiszaladhatunk az üzleteknek, beszéljünk egy kicsit arról, hogy hová is rohanjunk a kuponjainkkal (vagy nélkülük). Egyik kedvenc barátnőm mondta valamikor (szia, Móni! :) ), hogy aki csak méregdrágán tud jól öltözni, az saját magáról állítja ki a szegénységi bizonyítványt. Na ez az a szöveg, amit azóta is szállóigeként őrzök, sőt, még azzal is kiegészíteném, hogy akinek nincs stílusa, azon a kétkilónyi Dior sem segít, akinek meg van, az a turkálóban is talál magának való cuccot, legfeljebb egy kicsit több időt, ellenben sokkal kevesebb pénzt kell rászánnia. Szóval jöjjön akkor most egy lista, az általam viszonylagos rendszerességgel látogatott üzletekkel, és azzal, mit is szeretek, és mit nem tartok tanácsosnak ott venni.

Image courtesy of Serge Bertasius Photography/ FreeDigitalPhotos.net

Hiper- és szupermarketek
A legtöbb hiperszupernek már van saját márkás ruházata, a Tescoban például elég jó az F&F - viszonylag reális áron lehet kifogni divatos, és korrekt minőségű cuccokat. Az Auchan nekem annyira nem barátom ezen a téren, viszonylag ritkán is jutok el oda (egyszerűen közelebb van a Tesco) bár vettem már ott is ruhát, és nem zárom ki, hogy másnak meg az legyen a legjobb. Gyerekruhát kifejezetten szeretek a Tescoban (és időnként az Auchanban is) venni, olcsók, jó minőségűek. A Lidl és az Aldi is kijön időnként jó akciókkal, eddig nem volt különösebb panaszom a minőségre, ráadásul máshol nem igazán kapni 2000 forint alatt pamut gyerekpizsamát, vagy gyerekfarmert, esetleg két pólót 1500-ért. A színekre érdemes odafigyelni, de ez alap, úgyhogy nem is feltétlenül ragoznám.
Amit igen: gyerekruhák, felnőtt divatcikkek, fehérneműk, kiegészítők, férfi cuccok, szóval nagyjából bármi.
Amit nem: az anyagokra itt is érdemes odafigyelni, ami nagyon műszál, az felejtős.
Ízlés dolga: én a cipőkkel és a táskákkal nem mindig vagyok náluk kibékülve, bár néha vannak jó darabok.

Fast fashion üzletek
Nálam mostanában a H&M, a Promod és a Reserved jön be, de a nagyon basic pólókat (biopamut - love) rendszeresen a C&A-ban veszem. A C&A nálam gyerekruhákban is az egyik sztár, de a H&M is tud jó dolgokat ezen a téren. A Pull&Bear, a Bershka, a Stradivarius ritkábban szerepel a listán, de ott is találtam már beleszeretős dolgokat, a Mangót és a Zarát pedig tudom szeretni, de általában kicsit drágállom (éljenek a rendszeres leárazások). A Terranova újabban a cukiskodás élharcosa, tavaly itt szerettem bele a blogszereplővé vált hörcsögös pólóba, most meg egy Chip&Dale-es kacsingat rám erősen, de más Disney-állatkákkal is beerősítettek. Ide sorolnám a Six, I am, Bijou Brigitte és hasonló bizsuboltokat is, ahol szintén érdemes időről időre szétnézni, nagyon látványos dolgokat lehet találni. Fehérneműben a Tezenistől a Women' Secreten keresztül az Intimissimiig terjed a skála, nekem őszintén szólva mindegyik tetszik, sőt, a ruhaüzletek fehérneműosztályán is vettem már használható dolgokat. Szerintem a fast fashion az a terület, ahol bárki, bármilyen alkattal és ízléssel megtalálja a neki való cuccokat. Az akciókat, kuponnapokat, leárazásokat érdemes figyelni, elég korrekt áron lehet kifogni még a drágább dolgokat is.
Amit igen: szinte minden - gyerek- és felnőttruhák, kiegészítők, táska, cipő, ékszer, fehérnemű.
Amit nem: nem tudnék ilyet mondani, ami gyenge az egyikben, az jó a másikban.
Ízlés dolga: tulajdonképpen minden. A stílusodhoz, alkatodhoz, pénztárcádhoz illő boltot érdemes megtalálni és ott gyakrabban szétnézni, de azért ha egy plázában jársz, ne feledkezz meg teljesen a többiekről sem, lehet, hogy meglepetés ér.

Sportboltok
A Decathlonba, Hervisbe értelemszerűen sportcuccért jár az ember. A Decathlonban rém olcsók, és teljesen jó minőségűek a sima pamutpólók, a saját márkás edzőcuccok és a szintén saját márkás sportmelltartók. Az idei, termobéléses gyerek-melegítő választékuk is bejött, tavaly viszont szívtunk a fényes anyagú melegítőnadrággal, amelyiknek kettő darab udvari elesés után foszlott atomjaira a térde, úgyhogy ezt a típust többet nem. A Hervisben is érdemes figyelni az akciókat, a nagy márkák sportruháit,. -cipőit és táskáit is viszonylag emberi áron adják.
Amit igen: sportruhák, -cipők, -táskák, edzőcuccok, sportmelltartó, basic pamutpólók, kényelmes, utcai vagy játszóterezős sportcipők.
Amit nem: a legújabb trendet ne itt keresd, sportcuccokból sem feltétlenül az idei újdonságok vannak kint a polcokon.
Ízlés dolga: a sajátmárkás edzőcuccok. Nekem teljesen jól bevált a Decathlonos edzőnadrág, de ahogy feljebb is írtam, volt olyan melegítő, ami nem volt jó választás. Ha az ismert márkákat szereted, itt őket is kifoghatod viszonylag olcsón.

Image courtesy of John Kasawa/ FreeDigitalPhotos.net


Turkáló, elegánsabban second hand
Hú, ez egy megosztó műfaj. Nekem volt egy komolyabb turkálóvadász korszakom, főként még egyetemista koromban, mert akkor volt időm sokáig keresgélni a kincseket a lomok közt. Mostanában folyamatosan rohanok, szóval nem tudok meditatíve elmélyülni a Háda választékában, de tudom, hogy aki kellő figyelemmel kutat, az tényleg kifoghat igazi vintage darabokat. A darabáras, elegánsabb turikban több esély van erre, de ott az árak is viszonylag magasabbak, néha elérik egy fast fashion leárazás árszintjét. A kilósban is vannak jó cuccok, de ott tényleg nagyon oda kell figyelni, hogy a 100 ócskaság közül kikapd azt az egyet, amelyik tényleg überszuper, pláne ennyiért. A nagy olcsóságban viszont javallott a fokozott önfegyelem, akármennyire tetszik is egy cucc, ha nem a te méreted, ne vedd meg, akkor sem, ha csak pár száz forint. És itt ugye, nincs olyan, hogy kérek egy ugyanilyet, csak egy számmal kisebben... Érdemes tüzetesen átnézni a kiválasztott darabot, nincs-e rajta szakadás, foszlás, folt, ilyesmi, hiszen használt holmival állunk szemben. Ha hiányzik róla egy gomb, az még nem feltétlenül probléma, de akkor cseréld le rajta az összeset. az "á, ez majdnem olyan" nem jó megoldás, a majdnem az az nem az. Ha nem bírod a turkálók jellegzetes fertőtlenítőszer-szagát, vagy alapból csak újat tudsz elképzelni magadon, akkor természetesen szintén nem ez a te tereped.
Amit igen: időtálló alapdarabok, ingek, klasszikus nadrágok, szoknyák, gyerekcuccok, pl. gyerekfarmer.
Amit nem: pulóverek (általában menthetetlenül elnyúltak), méretben, színben nem megfelelő ruhák, akármennyire is olcsók. Cipő - nem egészséges a más által kitaposottat felvenni. Táska - általában ezeken is meglátszik a használat.
Ízlés dolga: vintage darabok - vigyázz, a vintage-t csak egy paraszthajszál választja el a divatjamúlttól, na ez az a paraszthajszál, amihez kell a jó szem és az érzék.

Kínai boltok
Megint egy megosztó terület, amelyre ugyanaz jellemző, mint a turira: sok a gagyi, de időnként egész jó dolgokat is ki lehet fogni, meglepően olcsón. A gyerekeknek pl. mindig itt veszek téli overallt, dzsekit, azt az egy szezont pont kibírja, amíg kinövik (bár van olyan kínai dzsekink, amelyik már a második gyereket szolgálja ki, és még mindig nem látszik rajta, hogy széthordták volna). Sálban, sapkában, kesztyűben és egyéb apróságokban is erősek, sőt, még táskafronton is vannak jó dolgaik (ha nem irtózol végletesen a műbőrtől). Játszóterezős, szétnyúzós tornacipőt, sportcsukát és farmert is vettem már itt, a kínaiak legalább nem botsáskákra tervezik a nadrágokat 36-os csípővel és irdatlan hosszú nadrágszárakkal.
Amit igen: zokni, sapka, sál, kesztyű, nadrág, farmer, dzseki, gyerek overall, abszolút szezonális cuccok (amiben most épp minden második ember jár, de jövőre már ciki lesz, most viszont nem tudsz neki ellenállni).
Amit nem: divatosnak látszó, ám második megnézésre olcsó külsejű, agyonstrasszozott cuccok.
Ízlés dolga: cipő - vettem már kínai cipőt, főleg játszóterezős sportcsukát, gyerek és felnőtt vászon tornacipőt, balerinát. Ki lehet fogni jókat, de sok köztük a kényelmetlen. A tűsarkúaknak általában nagyon rövid és tömpe az orra, szerintem a kínaiak még mindig az apró lábat tartják szépnek, én viszont kevésbé szeretem, ha öt méteren rommá töri a cipő a lábujjaimat. Nem tilos műbőrt venni sem, de érdemes odafigyelni, hogy ne látsszon nagyon közönségesnek. A táskákra kábé ugyanez igaz.

Image courtesy of anat_tikker/ FreeDigitalPhotos.net

Outletek
Parndorf a meseváros, de sajna a nagy divatházak cuccai még outlet áron sem nevezhetők olcsónak. Ausztriában egyébként szerintem jobb a választék, mint a Budapest környéki outletekben, de itt sem lehetetlen kifogni márkás cuccot jó áron. A Nike outlet például kifejezetten a kedvencem. Érdemes viszonylag határozott, ám rugalmasan módosítható elképzelésekkel kimenni, mert lehet, hogy pont az nem lesz, amit szeretnél, viszont ellenállhatatlan ajánlatokra bukkansz.
Amit igen: szinte bármi, a gyerek- és felnőtt ruháktól a cipőig, táskáig, kozmetikumig, fehérneműig, sőt, a Tefal edénykészletig.
Amit nem: ha egy spéci ruhadarabot keresel, számolj a lehetőséggel, hogy épp nem lesz.
Ízlés dolga: nagyjából a teljes outlet-választék. Ha mázlid van, épp van a méretedben abból, ami megtetszett, ha nem, akkor állj ellen a kísértésnek, hogy "jó lesz ez" jeligére egy közelítőleg megfelelő méretet vegyél.

Fast fashion cipőboltok
A Deichmann, CCC és társai viszonylag tűrhető cipőlelőhelyeknek számítanak. Nem tudom, mitől függ, hogy van, akinek minden innen vett cipője két hét alatt tönkremegy, más meg több szezont is eljárkál bennük. Gyerek sportcipővel mi is jártunk úgy, hogy kábé kettő hét alatt sikerült szétrúgni, más gyerekcipőik pedig feltűnően jól bírták, szóval vegyes a tapasztalat. Bőr (vagy bőr felsőrészű) cipőket viszonylag normális áron lehet errefelé beszerezni, sőt, egy-egy bőrtáskára is le lehet csapni. A műbőrökre a kínaiaknál elmondottak igazak: nem baj, ha műbőr, csak ne nézzen ki nagyon olcsónak.
Amit igen: bőr és bőr felsőrészű cipők, csizmák - általában szépek és megfizethetőek. Bőrtáskák. Gyerek és felnőtt hótaposók.
Amit nem: nagyon nem tiltakoznék semmi ellen, bár van néhány borzalmasan gagyi darab mindenhol.
Ízlés dolga: műbőr cipők és táskák- nézd meg alaposan, próbáld fel, járkálj benne, legyen kényelmes, és viszonylag igényes kivitelű. Mindennapi rohangálásra megteszi, ugyanúgy, mint a műbőr táskák.           

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...