2012. augusztus 23., csütörtök

Nézd meg a macskák ősét!

Több kutatás is igazolja, hogy házi kedvencet tartani egészséges: az állat simogatása csökkenti a vérnyomást, a stresszt, oldja a szorongást, sőt, még a koleszterinszintre is jótékony hatással van. Azt is kimutatták, hogy a simogatás a krónikus fájdalmak egy részét is képes megszüntetni. Számos jel utal arra is, hogy a háziállatok környezetében felnövő gyerekek kevésbé hajlamosak később a különféle allergiákra. A kutyatartók ráadásként azzal az előnnyel is számolhatnak, hogy a rendszeres mozgás beépül az életükbe - hiszen a kutyát sétáltatni kell, ha esik, ha fúj. Persze láttam olyan kutyasétáltatást, hogy a delikvens kiengedte az ebet a társasház ajtaján, és a biztonságos melegből figyelte, ahogyan rohangál, majd úgy öt-tíz perc múlva visszafüttyentette, és elégedetten felliftezett az első emeletre. Na ez az a példa, amit senki ne kövessen, de szerencsére a legtöbb kutyatartónak ez nem kérdés, szépen kocognak egyet ők is a kedvencükkel, ez pedig mindenképp jó hatással van az egészségi állapotukra. És akkor még nem is beszéltünk az állatbarátokat összehozó fórumokról, weboldalakról, és a hóban-fagyban együtt kocogó kutyasétáltató társaságokról, vagyis az állattartás szociális előnyeiről.
Régebben, nyúltartóként élőben is megtapasztaltam mindezeket: nyolc évig éldegélt nálunk egy Fülöp névre hallgató szőrgombóc, és alig várom (szerintem nagyjából az egész családdal együtt), hogy a lakáskörülményeink megint megfelelőek legyenek az állattartásra. Addig halakkal vigasztalódunk, hogy ne legyen teljesen állattalan a lakás.


Nagyon egyéni dolog viszont, hogy kinek melyik állat az ideális házikedvenc. Az első dolog persze a személyes preferencia: van, aki imádja a kutyákat, de ki nem állhatja a cicusokat, és fordítva, vannak rendíthetetlen macskarajongók, akiknél a kutya leszorul a második helyre. Amikor viszont komolyan képbe kerül az állattartás, ne csak ez számítson, hanem a praktikum is. Van-e elég ideje a családtagoknak arra, hogy a kutyával foglalkozzanak, bérházi lakás esetén naponta háromszor levigyék? Van-e elég hely egy másfél négyzetméteres nyúlketrecnek, és nem fogja-e a kétéves kisgyerek szétnyúzni az amúgy félős állatot? Hajlandó vagy-e a papagáj rikácsolását hallgatni, vagy 20 másodperc után szétmegy tőle a fejed? Sikítófrászt kapsz-e, ha a cica karmot élesít a koloniál garnitúrán? (Utóbbi egyébként nem törvényszerű, de előfordulhat :) ) Ezt mindenképp érdemes végiggondolni, mert nincs annál szörnyűbb, amikor egy frissen beszerzett állatkától két hét után szabadulni akar a család, merthogy nem erre számítottak. Szóval a felelős állattartás első számú szabálya nálam úgy hangzik: előbb tájékozódj, gondold meg hetvenhétszer, és csak utána fogadj be egy új családtagot!
És persze van olyan eset is, hogy valaki allergia miatt nem választhat egy bizonyos állatot. Nálam például alaphangon nagyon jók a macskák, de sajnos, ahogy rájuk nézek, tüsszögök, így macskatartás sztornó, akármennyire is szeretnék egy gyönyörűséges sziámit. Persze van olyan vérbeli macskarajongó, akit még ez sem állíthat meg. Barátnőm, Kira, a Macskás tárgyak blog írója például macskaszőrallergiájához választott macskát: három szőrtelen szfinx cicával osztja meg az otthonát. A szfinxek pedig egyszerűen ellenállhatatlanok, aki lerondázza őket anélkül, hogy valaha is találkozott volna egy ilyen cicával személyesen, azt megkarmolom.

És hogy honnan jutott most mindez eszembe? Onnan, hogy Esztergomban Nemzetközi Macsakakiállítás lesz a hétvégén. Nemcsak mindenféle díjnyertes szépségeket lehet majd látni, hanem igazi különlegességeket is: hófehér, félhosszú szőrű, és fekete-fehér rövid szőrű ciprusi hegyi macskákat, amelyekről úgy tudják, hogy ők minden macska ősei. A ciprusi hegyi macska nagy testű, inkább tömzsi, mint karcsú testű, izmos állat. Feje viszonylag nagy, arcorri része kissé hosszú, füle aránylag kicsi. Szőrzete félhosszú és rövid is lehet, télire hosszabbra, dúsabbra nő, és minden színváltozatban előfordul. Állítólag kiváló kígyóölő. 2004-ig úgy tudtuk, hogy a macska Egyiptomban szegődött az ember társaságába, ám ekkor egy ciprusi sírban macska-csontvázat találtak, méghozzá illően, gazdája mellé eltemetve. A cica és gazdája 9500 éve halt meg – ez tehát a legősibb házikedvencként tartott cica.
A macskát tehát az úgynevezett Termékeny Félhold területén – azaz a Közel-Kelet egy félhold alakú területén – háziasították, körülbelül 10.000 éve. A leletek alapján arra következtethetünk, hogy ekkor, a földművelő-életmód kezdetén kezdtek a macskák besettenkedni az emberek közé, valószínűleg az egerek és az ételmaradékok miatt.
A„mitokondriális macska-Éva" utáni genetikai nyomozás, azaz a ma a világon élő összes macska közös őse utáni nyomozás 5 genetikai szálat derített fel. Ebből négy megegyezik az ismert vadmacska-fajtákkal: felis silvestris silvestris Európában, felis silvestris bieti Kínában, felis silvestris ornata Közép-Ázsiában, és felis silvestris cafra Dél-Afrikában. Az ötödik szál azonban minden házimacska-fajtában megtalálható volt: ez a felis silvestris lybicá-hoz vezet, mely a Közel-Keleten honos – ennek példányát találták meg Cipruson.
A tény arra enged következtetni, hogy tehát a házimacskák egyetlen helyen bukkantak fel, mégpedig a Közel-Keleten. Ők a ma élő macskák közös ősei, akik 10 ezer évvel ezelőtt (ahogy az ember a földművelő életmódra állt át), megjelentek a háziegerek önkéntes pusztítóiként. A cicák hamar elszaporodtak a Termékeny Félhold területén az emberi településeken, és egyre barátságosabbakká váltak, elkapták az egeret és a kígyókat. Valószínűleg a kinézetük is segítette, hogy az ember könnyen megkedvelje őket: szép, gondozott bunda, a nagy kerek szemek, a pisze orr, a kerek homlok (mely a csecsemők sajátja) az emberből gondoskodási kényszert vált ki, így hamar magukhoz édesgették őket.
Ma világszerte körülbelül 600 millió macska él, ám a ciprusi hegyi macskából összesen 5 tenyészetet tartanak számon, így a világ egyik legeslegritkább macskafajtája!
A ciprusi hegyi macskák a World Cat Federation elnökhelyettese révén kerültek hazánkba, aki azt szerette volna, hogy (a macskatenyésztés szempontjából számon tartott) Magyarországon is legyen a kuriózumnak számító macskafajtából. A cicák a Sunshine-RockingCoon Cat tenyészetbe költöztek. A világ eddig egyetlen csokoládé teknőc ciprusi hegyi macskájának hat hete, egy másik nősténynek pedig egy hete lettek kölykei itthon.
Az esztergomi nemzetközi macskakiállításon egy fekete-fehér rövid szőrű és egy fehér félhosszú szőrű cicát láthat a nagyközönség.

Ha tehát szereted a cicákat, és érdekel ez az abszolút kuriózumnak számító macskafajta, akkor augusztus 25.-én vagy 26.-án irány az esztergomi Pézsa Tibor Sportcsarnok. A belépő sem kerül egy vagyonba, felnőtteknek 400. gyerekeknek mindössze 200 forint. Örökbefogadható cicák is lesznek - persze, csak ha jól meggondoltad!
További információ: Panoráma Macska Közhasznú Egyesület: http://pmce.p8.hu


Ha tetszett a bejegyzés, szavazz a Zöldsalátára a GoldenBlog Életmód kategóriájában:
 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...