2012. augusztus 28., kedd

Amikor a kövér nő beszól....

A téma valóban az utcán hever, jelen esetben a Facebookon, ahol az alábbi okosság jött velem szembe, én meg kicsit felhúztam magam rajta:


Hogy miért is? Mert a hozzá fűzött kommentekben mindenki szépen kifejtette, hogy igenis, milyen csinos az a kövérkés leányzó, meg a férfiak is szeretik azt, akin van mit fogni (mi meg azért vagyunk, hogy őket kiszolgáljuk husival meg látvánnyal, nem igaz?), meg egyáltalán, milyen ronda is az anorexiás csontkollekció modell a másik képen.

Egyszer Enikő már írt egy szuper cikket erről a témáról a Pilates blogon, de most én sem állom meg.
Kezdjük az elején, még mielőtt bárki megvádolna azzal, hogy az anorex alkatot reklámozom. Szó nincs róla, ez a szegény modellcsaj egyáltalán nem az egészség és a szépség mintaképe. Hiányosan táplálkozni, napi két doboz joghurton élni és 40 kilósnak lenni rövid távon nem szép és nem egészséges (pláne nem kellemes), hosszú távon pedig akár halálos is lehet, szóval tessék elfelejteni a "minél soványabbra fogyok, annál egészségesebb leszek" című ökörséget, és felhagyni az eszetlen fogyókúrával. Ha nem megy, akkor pedig pszichológushoz fordulni, mert az anorexia nem játék.

De most ejtsünk néhány szót a másik végletről is. Nem az 5-6 kiló túlsúlyról, hanem mondjuk a lélektani határon túlmenő 10-15 kilóról. Ilyenkor szoktak jönni azok a felmentő mondatok, amilyet ezen a képen is láthatunk: a sovány ronda, engem így szeretnek a pasik, én így fogadom el magam, jó vagyok így, ahogy vagyok. Egészséges önbizalom, az tény. De vajon kérdezte valaki az illető hölgy hasnyálmirigyét, hogy jó esik-e neki az a sok kiló plusz? Nem fog kiabálni, csak szép csendben felmegy a delikvens cukra. Aztán kérdezte-e valaki az érrendszerét? Az sem fog kiabálni, csak szép csendben egyre magasabb vérnyomás-értékeket fog észlelni a vérnyomásmérő, ha méri egyáltalán az ilyesmit, a szíve meg kikészül. Vagy az ízületeit, amelyek egyszer csak itt fájnak, ott fájnak pedig még csak 30 éves a mi szép hölgyünk? Vagy a tüdejét, amelyik egyre több szuszogással tudja csak menedzselni az égbeszökő második emeletre való felcaplatást? És ha már itt tartunk, esztétikus-e egy harminc évesen mindenféle olyan betegségekkel küzdő nő, amelyek egyébként elkerülhetőek lehettek volna, ha egy picit odafigyel?

Mert ezen lenne a hangsúly, azon a bizonyos pici odafigyelésen. A normális étrenden, ami alatt nem az édesítőszert meg a teljes szénhidrátmentességet értem, hanem a vegyes, kevés zsírt és cukrot tartalmazó étrendet. Nagyon röviden összefoglalva: teljes kiőrlésű gabonaféle, sovány hús és tejtermék, sok gyümölcs, zöldség, nagyon kevés fehér liszt, állati zsiradék, adalékanyag és cukor. Az egészséges szokásokon: no cigi, no pia, no drog, no chips a tévé előtt döglészés közben, no folyamatos rágcsálás. A rendszeres mozgáson: hetente minimum háromszor egy tempós séta (nagyobb súlyfelesleggel ezt ajánlják kezdésnek), úszás, biciklizés, (szoba- is), aztán jöhetnek a tempósabb aerobikok, jóga, pilates, futás, kickbox, squash, kinek-kinek ízlése szerint, lehetőleg edző segítségével, az ízületek kímélése végett. Na meg persze a lelki rendrakásról, mert bizony a husi időnként konkrétan a védőháj szerepét tölti be - ha nem vagyok vonzó, nem megyek bele olyan kapcsolatokba, amelyekben aztán csalódni fogok, mint egyszer, régen, vagy nem kell kilépnem a mostani, ellaposodottból, ahol ugye a férjemnek úgy vagyok jó, ahogy....Nem árt, ha tisztában vagy vele, mitől félsz, mitől ódzkodsz, mit akarsz távol tartani, mitől véded magad. Ha ezek megvannak, elég komoly sanszod van rá, hogy a túlsúly pár hónap leforgása alatt (figyelem, nem siettetni!) kezelhető méretűre olvad, és nem kell beszólni, meg lerondázni a soványakat, meg azt hinni, hogy aki nem túlsúlyos, az mindjárt anorexiás. Ja, és marad ott husi, meg izom is, épp annyi, amennyi egészséges és valóban esztétikus. Igaz, nem két hét, hanem egy egész élet (tudod, mint az angol gyep: csak öntözni kell, meg nyírni, de azt ötszáz évig), viszont (1) pár hét után már nem jelent lemondást, mert automatikussá válik, (2) sokkal harmonikusabb és egészségesebb leszel általa testileg és lelkileg is.

Megéri, vagy jobb inkább a kifogásokat keresgélni?Ha tetszett a bejegyzés, szavazz a Zöldsalátára a GoldenBlog Életmód kategóriájában:
 

0 megjegyzés :

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...