2011. február 21., hétfő

Vegyszermentesítés

Ez a hét nekem azért volt most egy kicsit egyszerűbb, mert már egy jó ideje szemezek a vegyszermentesebb élettel, és fokozatosan, ahogy sorra fogytak ki a dolgaim igyekeztem vegyszermentes termékekkel helyettesíteni őket. A mosószert a kevésbé szennyezett ruhák esetében felváltotta a folyékony bio mosószer (Sonett). Nagyon durva szennyeződésekre és fehér ruhákra még mindig hagyományos mosóport használok, de a többit bióval mosom. A levendulás változat mellé öblítő sem kell, a másik mellé néha teszek ecetet és illóolajat öblítőnek. Őszintén szólva nekem a mosódió nem jött be, valahogy olyan macskapisi-szagúak lettek tőle a ruháim, azt meg nem nagyon bírtam. A durva foltokat epeszappannal szedem ki, az esetek többségében bejön.
A mosogatószerem szintén Sonett, na az egy főnyeremény. Nem láttam még nála jobb zsíroldót, a hagyományos mosogatószerek a nyomába sem érnek.
A dezodorom régóta vegyszermentes, testápolónak saját keverésű olajat használok (makadámdió-búzacsíra-szőlőmag keverék, sok olívával feldobva, pici levendula illóolajjal illatosítva), néha hagyományosat, amikor épp elegem van az olajból, vagy abból, hogy az olajat vizes bőrre kell kenni. Az arclemosóm, tonikom bio. Arckrémből, szemránckrémből mostanában csak a gyári, vegyszereset veszi be a bőröm. Egy ideig használtam saját keverésű sheavajas krémet, szerette is az arcom, de úgy látszik, elege lett. Tusfürdő helyett bioszappan, ha nagyon kell az illat, akkor hagyományos tusfürdő, kábé hetente egyszer. Amivel viszont egyelőre nem tudok mit kezdeni, az a sampon-hajbalzsam páros. A bio-samponok valahogy mintha nem tisztítanának úgy ahogy kell, a száraz hajamat pedig kizárólag a gyári balzsam rakja rendbe, és még abból se mind. A fogkrémem hol bio, hol nem, ez változó. A parfümöm nem bio, de mivel sokat vagyok otthon, nem használom minden nap.
A gyerkőc kecsketej szappannal mosakszik, és biosamponnal mos hajat, biofogkrémmel fogat. A popsikrém viszont a hagyományos gyógyszertári. Az ugyanis, hogy a kőolajszármazékok nem szívódnak fel, és fedőréteget képeznek a bőrön, egy esetben hasznos, amikor a külső behatásoktól kell védeni a bőrt. Ez pedig pont az a helyzet.
Szóval egyelőre ennyi, és folyamatosan keresem a további lehetőségeket a vegyszerek száműzésére.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...