2011. január 30., vasárnap

Méregtelenítés 5. hét: jönnek a jó szénhidrátok

Ezen a héten a szénhidrátoké a főszerep. A fogyókúrázók hajlamosak minden zsír forrásának tekinteni őket, és átállni a szénhidrátmentes, vagy nagyon szénhidrátszegény étkezésre. Pedig a szénhidrát nagyon hasznos tápanyag, hiszen egyrészt erőt ad, másrészt pedig jó sok rostot is a szervezetbe lehet vele juttatni - ezek eltelítenek, és a bélrendszer megfelelő működését is garantálják.

A hivatalos ajánlások szerint a napi kalóriamennyiség 50 százalékának kellene szénhidrátokból származnia. Csakhogy nagyon nem mindegy, milyenek is azok a szénhidrátok. Mert egyfelől ugye ott vannak azok a jó kis finomított szénhidrátok: a fehér kenyér, zsemle, péksütemények, cukros sütikék, kekszek, fehér tészták. Ezek abból a fehér lisztből készülnek, amelyhez a búzát megfosztják a korpájától, csírájától, és egyáltalán mindentől, ami hasznos benne. Finomak, de amilyen gyorsan fellövik a vércukorszintedet, olyan gyorsan le is ejtik, és már jön is a következő éhségroham, rohanás a pékségbe... Na, ezek azok a szénhidrátok, amelyektől valóban hízni fogsz, méghozzá viharos gyorsasággal, vagyis jobban teszed, ha minél kevesebbet fogyasztasz belőlük.

Azok a szénhidrátok, amelyekre ezen a héten koncentrálni kell, az úgynevezett összetett szénhidrátok. Ezek lassan szívódnak fel, lassan emelik meg a vércukorszintet, és nem is ejtik le hirtelen. A teljes kiőrlésű liszt tartalmazza a gabona hasznos részeit, így a rostokon kívül rengeteg ásványi anyag, vitamin és egyéb hasznos tápanyag is van benne. Vagyis a következő hét favoritjai a barna tészták, a teljes kiőrlésű zsemle, kenyér, a teljes gabonafélék, pelyhek, a barna rizs, és nem utolsó sorban a zöldségek és gyümölcsök.

- Ezen a héten egyél minél több rostban gazdag élelmiszert: hüvelyeseket, zöldségeket, gyümölcsöket, gabonapelyheket (nem a cukrozott reggelizőpelyheket, hanem a teljes értékű gabonákat).
- A fehér kenyeret váltsa fel a barna, a fehér rizst a barna rizs, a fehér tésztát a teljes kiőrlésű tönkölytészta.
- Vigyázz a boltban, mert amióta sláger az egészséges életmód és a barna kenyér, azóta elterjedtek a malátával színezett "egészséges" kenyerek is. Barnának tényleg barnák, csak az a bökkenő, hogy ugyanolyan finomított lisztből készültek, mint hófehér társaik. Olvasd a címkét és keresd rajta a teljes kiőrlésű lisztet!
- Próbáld ki a zabpehelylisztet, a tönkölylisztet, a köleslisztet. Egészen érdekes konyhai kísérletekre adnak lehetőséget (itt egy bővebb kisokost találsz a különféle lisztekről).
- Ismerkedj meg az olyan finom és egészséges gabonákkal, mint a köles, a hajdina, a quinoa.
- Kerüld az alkoholt, mivel sok egyéb egészségtelen tulajdonsága mellett még az a hátránya is megvan, hogy felesleges, üres, egyszerű szénhidrátokkal löki magasra a vércukorszintedet. A cukros nasik és az üdítők pedig még mindig tiltólistásak, ugye?

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...