2009. december 8., kedd

Mit hozott a Mikulás?

Mit hozott a Nagyszakállú? Csak nem egy tonna csokit, mint eddig minden évben? Hogy a csokizához ne társuljon lelkiismeret-furdalás, íme néhány tény a csokoládéról, amitől még nagyobb kedved támadhat hozzá:

  - Az étcsokoládéban található antioxidáns hatású flavonoidok csökkentik a vérnyomást, enyhítik a stresszt, és védenek a vérrögök kialakulásától.
  -  A csokoládé növeli a szervezet szerotonin-termelését, így mesterséges "boldogságpótlékként" is beválik
  - Fenil-etil-amin tartalma emeli a vérnyomást és a vércukorszintet, felélénkít. Koffein is van benne, igaz, nem túl nagy mennyiségben - majdnem nyolcvan dekát kellene elnassolni belőle ahhoz, hogy elérjük egy kávé koffeintartalmát.
  - Egy új amerikai kutatás szerint havi három tábla csokoládé meghosszabbítja az életet. A kutatók közel nyolcezer férfit figyeltek meg öt évig: a csokievők között 36 százalékkal alacsonyabb volt a halálozási arány, mint az édességet nem kedvelők között.
  - Testpakolásként alkalmazva narancsbőr-ellenes, frissítő hatású, ráadásul jó kedvre is derít, és az édesség utáni ellenállhatatlan vágyat is csökkenti: a csoki illata ugyanis önmagában is pozitív gondolatokat ébreszt.
   
  Persze nem mindegy, melyik csokira voksolsz: legjobb a sok kakaót, és kevesebb cukrot tartalmazó, minőségi étcsokoládé. Míg a tejcsokoládé kakaótartalma mindössze 20 százalék, a fenti egészségvédő tulajdonságokra leginkább a 60 százalék feletti kakaótartalmú étcsokitól számíthatsz. Igen, az ilyen minőségi csokik drágábbak, mint a kommersz táblák, de ha időnként szép lassan, minden ízét kiélvezve megeszel belőlük egy-két kockát, soká tartanak - pár hét múlva anyagilag ugyanott tartasz majd, mintha háromnaponta betoltál volna egy egész tábla olcsó cuccot, kalória-téren viszont sokkal kellemesebb ponton áll meg a számláló. Mert azt azért ne feledd, hogy a csoki egészségvédő tulajdonságai mindent összevetve sem jelentenek mentséget arra, hogy egy ültő helyedben befalj egy mikuláscsomagnyit: mértékletesen viszont nyugodtan nassolhatsz.
   

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...