2009. október 18., vasárnap

Tányérodon a hangulatjavító?

Még egyszer az őszi-téli nyomott hangulatról. Az előző postban szó volt a kiegyensúlyozott étrendről. Most ahhoz adok néhány tippet, hogy mit érdemes a tányérodra tenned, ha fel akarod venni a harcot a nyomott hangulat ellen. Íme néhány természetes hangulatjavító:


  • Teljes kiőrlésű gabonafélék: tele vannak antioxidáns hatású E-vitaminnal. Keresd a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, müzlit.
  • Citrusfélék: az immunrendszert erősítő hatású C-vitamint tartalmaznak nagy mennyiségben. Egy naranccsal akár az egész napi C-vitamin szükségletedet magadhoz veheted.
  • Sütőtök: kevés benne a kalória, annál több viszont az értékes tápanyag, például a folsav, a B1-, B6-, A- és C-vitamin.
  • Hüvelyesek: a lencse, a bab és rokonai tele vannak kedélyjavító hatású B-vitaminokkal. Jelentős cinktartalmuk pedig az immunrendszert erősíti.
  • Gyökérzöldségek: a sárgarépa (és a már említett sütőtök) az A-vitamin elővitaminjának, a béta-karotinnak kiváló forrása. Az egyéb gyökerek, mint például a fehérrépa és a paszternák, vagy épp a cékla hangulatjavító hatású magnéziumban és B-vitaminokban gazdagok.
  • Sötétzöld, leveles zöldségek: a káposztafélék, a spenót, a sóska magnéziummal, B-vitaminokkal, folsavval, vassal és kalciummal látja el a szervezetedet.
  • Tengeri halak: próbáld ki a lazacot! A D-vitamin, a legtöbb hangulatjavító hatású vitamin, a szelén, és a szívvédő omega-3 zsírsavak kiváló forrása.

0 megjegyzés :

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...