2009. október 8., csütörtök

Hétvégi nagybevásárlás: divatmárkák, design-cuccok, zöld beszerzések

A hétvége úgy tűnik, a vásárlás jegyében zajlik majd:


- Péntektől vasárnapig zajlanak a Glamour-napok: a lap októberi számához mellékelt kuponfüzettel 103 helyen vásárolhatsz, ehetsz-ihatsz, szépülhetsz, sőt, tanulhatsz 20, 25, 30, vagy akár 50%-kal olcsóbban. (Nekem már van egy-két kinézett kedvencem... :))

- Vasárnap az Iparművészeti Múzeumban (IX.ker., Üllői út 33-37) lesz a szokásos havi WAMP, ezúttal a Design Hét részeként. A vásár különlegessége, hogy a magyar WAMP-osok finn designereket látnak vendégül. "Októberben legközelebbi nyelvrokonainkat látjuk vendégül, hogy a finn designról származó ismereteinket ne csak a szauna strapabíró fáinak és a scifikből ismert futurisztikus félgömb bútoroknak megcsodálásából szerezzük. Egyúttal remek lehetőség az összehasonlításra: vajon hová jutott a két nép azóta, hogy együtt töprengtünk az ergonomikus nyíl- és íjforma titkán. Kihagyhatatlan annak, akinek a Marimekko és az Iittala eddig csak két egzotikusan csengő nyelvtörő volt, mindenki másnak meg pláne ott a helye!" - írja a wamp.hu.

- A zöld élet, a tudatos vásárlás és a fenntarthatóság hívei találják meg beszerzési forrásaikat az egész ország, illetve a főváros zöld térképén (www. zoldterkep. hu , www.zoldbudapest.hu). A térképek a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkáját dicsérik, megmutatják például, hol van az adott településen
• pihenésre alkalmas zöld felület;
• friss, egészséges, a közelből származó termelői élelmiszert árusító piac;
• a természeti és szocio-kulturális környezettel kapcsolatos tudásunk fejlesztését szolgáló látogatóközpont, tanösvény, kulturális központ;
• használtcikk kereskedés;
• ökologikus termékeket árusító boltok;
• megújuló energiával foglalkozó szakboltok, bemutatóhelyek;
• javítóműhely, ahol használati tárgyainkba új életet lehelnek;
• a helyi szintű turizmus célpontjaiként és a helyi identitás alapjául szolgáló természeti és kulturális értékek;
• méltányos kereskedelemből származó termékeket forgalmazó boltok, kávézók;
• egészséges fogásokat kínáló éttermek, étkezdék.
A nemzetközi zöld hálózat (www.greenmap.org) keretén belül megszülető térképek egy 170 tételes univerzális ikonkészlettel dolgoznak, amelyet esetenként a helyi igények szerint alkalmaznak. Budapest Zöld Térképe jelenleg 29 témakört dolgoz fel, amit hamarosan kiegészít még a kerékpárutak hálózatának és a forgalomcsillapított övezeteknek a feltüntetése is. A budapesti térkép új témaköröket is bevezetett: a kisvasutakat, a teleházakat és az állatmenhelyeket – ezek jelöléséhez új ikonok készültek.
Nekem személy szerint nagyon tetszik az ötlet, ezentúl nem kell például hónapokig azt hinnem, hogy az első valamire való környékbeli bioboltig buszozni kell, hogy aztán felvilágosítsanak: a város egyik legnagyobb ilyen üzlete bújt meg olyan ügyesen a közelben, hogy nem vettem észre... (Igen, ez egy megtörtént sztori :)


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...