2009. június 8., hétfő

Óvatosan a cukorral!

Ha fogyókúrázni kezdesz, valószínűleg a cukor lesz az első élelmiszer, amiről megpróbálsz majd lemondani. Nem is alaptalan ez az ódzkodás, hiszen a cukornak óriási a kalóriatartalma, és kevés hasznos tápanyag van benne.


Természetes vagy finomított? Egyes cukorfajták, mint például a fruktóz (gyümölcscukor) a természetes állapotú élelmiszerekben, például a gyümölcsben is megtalálhatóak: ezek forrásait (pl. gyümölcsöt, vagy a tejcukor forrását, a tejet) nyugodtan fogyaszthatod. A legtöbb élelmiszeripari terméket viszont, az üveges tésztaszószoktól a szörpökig, finomított répacukorral édesítik – ez az, aminek a fogyasztásában valóban mértéket kell tartani . Ha ugyanis túl sok finomított cukrot tartalmaz az ételed, az agyad később jelzi, hogy elteltél, ez pedig oda vezethet, hogy túlságosan sokat eszel az amúgy sem igazán egészséges táplálékból - szinte észre sem veszed, mennyit.


Mivel helyettesítsd? A cukrot helyettesítheted alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel (ezekből csak nagyon kevésre van szükség az édes ízhatás eléréséhez, ám egyes szakértők úgy vélik, hogy rendszeres fogyasztásuk nem egészséges), fruktózzal vagy mézzel – ez utóbbi nem igazán kalóriaszegény, viszont sokkal egészségesebb, mint a cukor. Ha mézzel édesíted ételeidet és italaidatat, extra antioxidánsokhoz, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz is hozzájuthatsz.


Vigyázz a kólával! A felmérések szerint a nők napi cukorfogyasztásának egyharmada édes üdítőitalokból származik. Aki naponta egy vagy több palack üdítőt enged le a torkán, annak az évek múlásával 83 százalékkal nagyobb esélye van a 2. típusú (időskori vagy elhízásból eredő) cukorbetegségre, mint annak, aki csak havonta egyszer enged meg magának ilyesmit. Egy doboz kóla 40 g cukrot tartalmaz, míg egy pohár saját készítésű teában csak akkor van édesítő, ha te magad beleteszed (egy kiskanál cukor 4 g).

Mégis, mennyit fogyaszthatsz? Az Egészségügyi Világszervezet azt ajánlja, hogy a napi kalóriabevitel 10 százaléka származzék cukrokból, vagyis 1600 kalóriás diéta esetén 40 gramm cukor fogyasztható – éppen annyi, amennyi egy dobozos kólában van. Ha azonban lemondasz az üdítőről, a következőket eheted meg helyette: egy tálka mézzel édesített müzli vagy gabonapehely, egy pohár áfonyás joghurt, 2 evőkanál natúr földimogyoró-krém teljes kiőrlésű kétszersülttel, és három szem keksz.


Nézd meg a címkét. Mielőtt megvennéd a kiszemelt élelmiszert, nem árt áttanulmányoznod a címkéjét, hogy tudd, mennyi cukrot tartalmaz. Jó, ha azt is tudod, hogy a cukor többféle "művésznéven" szerepelhet a címkén. Íme néhány ezek közül:

árpamaláta
nádcukor
barnacukor
dextróz
fruktóz (gyümölcscukor)
glükóz
invertcukor (répacukorból speciális eljárással kivont cukorfajta)
juharszirup
kukoricaszirup
laktóz (tejcukor)
magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup
maltóz
szorbitol
szőlőcukor
szukróz (sucrose)


"Ökölszabály": ha egy összetevő neve -óz végződésű, valószínűleg a cukor egy fajtáját takarja. Különösen sok cukrot tartalmaznak a gyümölcsjoghurtok, a dobozos reggelizőpelyhek, a szörpök, szirupok, a készen kapható szószok, mártások, valamint - meglepő módon - a zsírszegény termékek (hogy azért valamitől mégis legyen ízük).

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...